foto-jose-antonio-bn

Vídeos

(Set. 7, 2017, 20:30h. a Teatre Regina)

-“…No puc ni vull ometre parlar a favor d’un dels millors músics que es dediquen a la guitarra, es diu José Antonio Escobar…” (Angelo Gilardino, revista Suonare, Itàlia, setembre de 2012).

-“Els aficionats a la guitarra haurien d’escoltar la interpretació absolutament impressionant d’ Escobar.” (Göran Forsling, MusicWeb International, 2008).

-“Finalment, Escobar va interpretar els 12 Estudis de Villa-Lobos, demostrant que és un dels més grans intèrprets que han sorgit de Sud Amèrica aquests darrers anys” (Robert Matthew-Walker, Musical Opinion, Londres,  maig 2007).

-“…La mestria, la intel·ligència i el so de José Antonio Escobar en obres de caràcter tan divers el situen sense reserves entre els excel·lents intèrprets actuals del nostre instrument.“ (Les Cahiers de la Guitare, París, 2002).

-“Escobar és un artista expressiu, madur, que ha transcendit el nus de la qüestió tècnica i arriba a l’essència de la música.” (Jeffrey Rossman, Classical Voice of North Carolina, 2008).

José Antonio Escobar és avui dia un dels guitarristes referents de la seva generació, de qui destaquen, a més a més de la seva profunda expressivitat musical i virtuosisme tècnic, la seva enorme capacitat d’abordar diferents estils i períodes musicals; això es veu reflectit als seus treballs discogràfics de música de diferents països i compositors sud americans, com també en el seu projecte d’enregistrament de música renaixentista espanyola per a viola de mà. A més a més, col·labora, tot sovint, estrenant i gravant obres de compositors contemporanis tan destacats com Leo Brouwer, Angelo Gilardino, Clarice Assad, Javier Farías, Christian Vásquez i Javier Contreras, entre d’altres.

Nascut a  Santiago de Xile, fa les primeres passes en el món de la guitarra amb el seu pare. Després continua de manera autodidacta durant diversos anys fins que realitza els seus estudis formals de música a la Universitat de Xile, tot formant-se amb el reconegut mestre xilè Ernesto Quezada i graduant-se amb la Màxima Distinció. Posteriorment, i gràcies a una beca del govern de Xile, realitzà un post grau (Maesterklassendiplom) a Augsburg, Alemanya, amb el reconegut guitarrista alemany Franz Halasz.

Va aconseguir més de 15 premis en els certàmens internacionals més prestigiosos de guitarra clàssica, entre els quals destaquen:

1er Premi i Premi Especial del Públic, Certamen Internacional de Guitarra F. Tàrrega, Benicàssim, València, Espanya, 2000.

1er Premi Stotsenberg (actualment “Parkening”) Concurs Internacional de Guitarra, Los Angeles, Califòrnia, Estats Units, 2001.

1er Premi (2n. premi no atorgat) – Concurs Internacional de Guitarra Julián Arcas, Almeria, Espanya, 2003.

1er Premi – Concurs Internacional de Guitarra Heitor Villa-Lobos, Río de Janeiro, Brasil, 1997.

1er Premi – Concurs Internacional de Guitarra Alirio Díaz, Caracas, Veneçuela, 1998.

1er Premi – Concurs Internacional de Guitarra Norba Caesarina, Càceres, Espanya, 2005.

Ha fet recitals com a solista en més de 30 països del món, viatjant per gairebé tots els continents. També ha participat com a solista amb orquestres de renom, tals com  l’Orquestra Filharmònica de Torí (Itàlia), St. Michel Strings (Finlàndia), Hofer Symphoniker (Alemanya), Orquestra d’Extremadura (Espanya), La Camerata d’ Israel  (Jerusalem), Orquestra Simfònica Acadèmica Estatal “Evgeny Svetlanov” (Moscou) i l’ Orquestra Simfònica de Xile.

Ha debutat en importants sales de concert com la Brahms-Saal del Musikverein de Viena, Purcell Room del Queen Elizabeth Hall i St. John’s Smith Square de Londres, Herbst Theatre de San Francisco, Carnegie Hall de Nueva York, Sala Cecilia Meireles de Río de Janeiro, Teatre Monumental de Madrid, Sala Luis Ángel Arango de Bogotà i Teatre Teresa Carreño de Caracas. A més a més, ha estat convidat a importants festivals de música i de  guitarra com el Guitar Foundation of America (San Francisco, EEUU), Campos de Jordao (Brasil), Festival Internacional de Guitarra de Tampere (Finlàndia), Festival Internacional de Guitarra de Calcuta (Índia), Guitar Virtuosos (Moscou), Guitarra Viva, (Zagreb), etc.

Ha enregistrat diversos discos com a solista i actualment és un artista de la reconeguda companyia discogràfica Naxos. Ha gravat també per al segell espanyol RTVE i ha estat retransmès i entrevistat en importants ràdios com la CBC de Montreal, BBC de Londres,  YLE de Finlàndia, Radio Clásica de España, Catalunya Ràdio, entre moltes altres d’Estats Units, Àustria, Brasil, Argentina, Xile i Uruguai. Ha estat retransmès per senyal oberta per televisió i por cable per Canal 13 i UCV Televisión de Chile i Canal 2 de Televisión Española per a  tot el món,  tocant el Concierto de Aranjuez. També ha realitzat enregistraments de forma independent, en els quals ha exercit tant d’artista, com de productor i editor.

Actualment  viu a Barcelona i el conviden tot sovint a fer recitals en prestigiosos concerts, festivals, i classes magistrals en cursos, seminaris i universitats de tot el món.