skip to Main Content

Cuba/Espanya

Videos

(Jul. 7, 2022, 20:30h. Auditori Eduard Toldrá, CMMB)

Ali Arango és un dels guitarristes més destacats de la seva generació. Amb un virtuosisme al servei de la musicalitat i una barreja equilibrada de subtilesa i força expressiva, ha conquerit tota mena de públics i jurats. Graduat del Conservatori “Amadeo Roldán” (Habana. Cuba) l’any 2001 i del Conservatori del Liceu de Barcelona el 2017 guanyant el Premi Extraordinari (Entre tots els instruments.) Paral·lelament va ser alumne dels Mestres Antonio Alberto Rodríguez i Joaquín Clerch. Ha rebut classes ocasionals de Leo Brouwer a més d’haver participat en diferents projectes al costat del Mestre.

Ha estat guanyador de 23 premis en concursos internacionals de guitarra clàssica, entre els quals destaquen:

– Primer Premi i Premi del Públic al LII Certamen Internacional de Guitarra Clàssica “Francisco Tárrega” (La Benicassim, Espanya

– Primer Premi al XXXII Certamen Internacional de Guitarra Clàssica “Andrés Segovia” (La Herradura, Espanya)

– Primer Premi, Premi Alhambra a la nova creació Espanyola i Premi del Públic al XII Concurs Internacional de Guitarra “Alhambra” (València. Espanya)

– Primer Premi al XIV Concurs Internacional de l’Havana. (Cuba)

– Primer Premi al Concurs del Palau de La Música de Barcelona “El Primer Palau” (Tots els Instruments i formats) (Barcelona. Espanya)

– Primer Premi al “Düsseldorfer Gitarfestival” (Alemanya)

– Primer Premi al XII Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona “Miquel Llobet” (Espanya)

– Primer Premi al VII Concurs Internacional de Guitarra de Madrid.

– Primer Premi a la XXII Trobada Internacional de Guitarra Clàssica “Andrés Segovia” (Linares. Espanya)

– Primer Premi a la VI Trobada Internacional de Guitarra “Norba Caesarina” (Càceres. Espanya)

– Primer Premi al XVII Concurs Internacional de Guitarra “Comarca el Comtat” (Espanya)

Ha enregistrat dos CDs per a NAXOS a la “Laureates Series”; el CD Tarrega and Mangoré meet Chopin in Havana per a CONTRASTES RECORD i el Vol I de PYROPHORUS GUITAR DUO amb el segell JSM Guitar Records.

El 2018 va realitzar el seu debut als EUA al Kennedy Center de Washington, a Londres al Royal Greenwich Guitar Festival i al Japó.

Ha realitzat la Premier Mundial de tres obres de Brouwer (encarregades pel mateix autor): “Paisatge Cubà amb Tristeza” (guitarra sola); “Gismontiana” (per a quatre guitarres i orquestra de cordes) i Sèrie Nº1 de les “Danses Rituals i Festives” (per a guitarra sola)

Ha actuat en importants sales de concert, com ara: Palau de la Música Catalana, Palau de la Música de València, Auditori Manuel de Falla, Teatre Nacional de Cuba, Kennedy Center, entre d’altres. A ofert concerts a diversos països com: Espanya, Cuba, Alemanya, Xina, Mèxic, Malta, Algèria, Itàlia, Equador, EUA, Polònia, Japó o UK.

Freqüentment és convidat a Festivals i Universitats per oferir Masterclass, concerts com per exemple: Düsseldorf Guitar Fest (Alemanya), Festival de Guitarra de Pobla (Mèxic), Festival Internacional Guitarrístic EBA-UABJO (Mèxic), Festival Internacional de Guitarra de l’Havana ( Cuba), Facultat de Belles Arts d’Oaxaca (Mèxic), Robert Schumann Hochschule (Alemanya), Conservatori di Verona (Itàlia), Trobada Internacional Norba Caesarina, Concurs i Festival Internacional de Guitarra Alhambra, Festival de Música i Dansa de Granada, Cicle “ Guitarra als is Jardins de Falla” o Festival “Arts de Cuba” EUA.

Com a compositor figuren al seu catàleg obres per a guitarra sola, duos per a guitarra i altres instruments, formats de càmera i música per a video-art i documentals.

Actualment integra PYROPHORUS GUITAR DUO, que amb música original escrita per a aquest format, Arango explora la fusió entre la música cubana, el jazz i la música contemporània.

Ali Arango col·labora com a mestre a TONEBASE i està patrocinat per Knobloch Strings i Manufacturas Alhambra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top