skip to Main Content

República Txeca

www.pavelsteidl.com

Vídeos

Pavel Steidl és un guitarrista clàssic nascut a Rakovnik el 1961, Txecoslovàquia (actual República Txeca), però que ha viscut als Països Baixos durant molts anys. Des que va guanyar el primer premi al 1982, al Concurs Internacional de Guitarra Radio France de París, s’ha convertit en un dels solistes més cèlebres de la seva generació. Entre els membres del jurat hi havia artistes com Alexandre Tansman, Antonio Lauro i María Luisa Anido.

“Aquí tenim a un guitarrista que sabia com riure amb la música i encomanar-ho a la seva audiència. Però sota aquesta faceta divertida hi trobem un artista seriós, l’extensa composició en memòria de Jana Obrovska demostra la seva capacitat d’agitar profundament les emocions. No hi ha hagut mai un ovació tan merescuda. Pavel Steidl s’havia guanyat els cors i els caps d’una multitud.” (Classical Guitar Magazine).

Abans d’estudiar amb el guitarrista Milan Zelenka i Štěpán Rak a Praga, el 1987 va decidir emigrar cap als Països Baixos on, després de molts anys estudiant i agafant inspiració de diversos artistes, va arribar a crear el seu propi estil. Estil que no ignora la manera autèntica d’interpretar la literatura guitarrística del segle XIX en instruments d’època i que s’endinsa en alguns elements de la world-music. Pavel Steidl també és compositor i les seves pròpies composicions són tocades sovint en els seus concerts. Ha tocat en més de 40 països de tot el món, des de Canadà, Estats Units, Xina, Índia, Japó, Europa, Amèrica central i del sud, etc. Els lectors de la revista italiana Guitart, van escollir-lo guitarrista de l’any el 2004.

Pavel Steidl toca diversos instruments, però principalment un de Francisco Simplicio (1926) i un altre de Franz Butcher (2008) i també toca guitarres romàntiques: algunes còpies de Johann Georg Stauffer fetes per Bernhard Kresse i un instrument original de principis del segle XIX de Nikolaus G. Ries, aprox. 1830.

Discografia:

Hudebni Mladi – Supraphone (1983)
Tyden Nove Tvorby – Panton (1984)
Pavel Steidl Debut – Panton (1985)
Guitar Music of the 18th and 19th centuries – Panton (1993)
Masters of the Czech Classical Guitar – Pehy (1994)
Kdyz mam nohy o mesic opreny – Panton (1994)
Cantabile – Erasmus (1995) (with Jan Opsitos – violin)
L. Legnani – 36 caprices Op. 20, Fantasia Op. 19 – Naxos (1998)
N.Coste – Guitar Music Vol.3 – Naxos (2000)
N. Paganini – Sonate & Ghiribizzi for guitar – Frame (2001) Italy
J. K. Mertz – Bardeklange – Frame (2003)
Four Agreements – fast book (spoken word – Jaroslav Dusek) – Tympanum (2009)
And You to Ithaca too – William recording (2013)
European Guitar Quartet – Danza (Dr. Heart Music, 2014)

Back To Top