skip to Main Content

Espanya

Vídeos

(Jul. 8, 2022, 20:30h. Auditori Eduard Toldrá, CMMB)

Xavier Coll va néixer a Barcelona en 1960. Va cursar estudis de guitarra a la seva ciutat natal, graduant-se a l’ESMUC, on també va fer un Màster en Música Clàssica i Contemporània. S’ha especialitzat també en instruments històrics (tiorba, vihuela i guitarra barroca). La seva trajectòria professional es desenvolupa, simultàniament, en tres àmbits: els concerts, les gravacions i l’ensenyament.

Com a concertista ha provocat critiques favorables a totes les seves actuacions, fent més de 130 concerts l’any tocant com a solista o, especialment, en el Barcelona Guitar Trio, del què n’és membre fundador. Ha actuat a Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Malta, Anglaterra, Suïssa, Noruega, Estònia, Israel, Rússia, República Txeca, Romania, Turquia, Estats Units, Mèxic, Cuba, tota Amèrica central, Amèrica del Sud (Colòmbia, Ecuador, Xile i Brasil), Egipte, Aràbia Saudí, Emirats Àrabs Units, Sudan, Corea i Japó. Va col·laborar amb Le Concert des Nations, dirigit per Jordi Savall. Actualment participa amb gran èxit de públic en el festival Maestros de la Guitarra Española, on participen també guitarristes com David Russell, Manuel Barrueco, Aniello Desiderio, Zoran Dukic, Antonio Rey, Yamandú Costa o Ricardo Gallén.

Ha enregistrat dos CD’s en solitari: Encuentro (Tárrega, Albéniz) i Tres siglos (del renaixement al romanticisme, amb vihuela i guitarres barroca i romàntica), sis CD’s amb la flautista Montserrat Gascón, un CD amb la mezzosoprano Margarida Lladó, un CD i un DVD amb el Barcelona 4 guitars i recentment un triple CD amb el Barcelona Guitar Trio. Va participar en la gravació en CD de la integral de Joaquín Rodrigo pel segell EMI. També va participar en l’enregistrament del DVD de l’òpera l’Orfeo, de C. Monteverdi, produït per la BBC, amb Le Concert des Nations dirigit per Jordi Savall.

Des de 2003 és professor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), on imparteix classes de Música de Cambra, de Guitarra i de Repertori Específic de Guitarra, de Grau i de Màster.

Guardonat en prestigiosos concursos internacionals (primer premi concurs ONCE, Madrid 1989; segon premi i premi especial del jurat concurs Maria Canals, Barcelona 1992; premi al millor intèrpret de música espanyola concurs Jacinto e Inocencio Guerrero, Madrid 1995, entre d’altres), la crítica ha destacat la seva depurada tècnica, el seu rigor musical i, especialment, ha valorat la seva gran capacitat de generar sentiments a través de les seves apassionades interpretacions.

Back To Top