skip to Main Content

Croàcia

Vídeos

(Nov. 30, 2023, 20:30h. Biblioteca de Catalunya)

Zoran Dukić (1969, Zagreb, Croàcia) és un dels guitarristes clàssics més destacats de la nostra època. Les seves interpretacions, ja sigui com a solista o acompanyat d’orquestra, deixen empremtes inesborrables en públic i crítica.

Entre 1990 i 1997, Zoran Dukić va guanyar més concursos que cap altre guitarrista al món. És l’únic intèrpret que ha guanyat dues edicions del Concurs Internacional de Guitarra “Andrés Segòvia”, les de Granada i Palma de Mallorca. Amb el seu sorprenent domini de diferents períodes i llenguatges musicals ha guanyat també competicions dedicades a Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla i Francisco Tárrega entre d’altres. Va obtenir el primer premi al certamen més important d’Espanya, el Concurs de Guitarra “Guerrero”, celebrat a Madrid i afavorit per la Família Reial, on a més li va ser atorgat el Premi Especial a la Millor Interpretació de Música Espanyola. Va ser el primer estranger a aconseguir-ho. Ha obtingut moltes vegades el Premi del Públic, testimoni evident de la seva natural habilitat a l’hora de comunicar-se mitjançant la música.
Ha actuat a països dels 5 continents i ha servit d’inspiració a nombrosos compositors. Les estrenes mundials de noves músiques demostren la seva admiració per l’expressió musical contemporània. Als seus programes s’inclouen obres de Takemitsu, Henze, Reily, Carter o Gubaidulina entre molts altres. Així mateix ha realitzat gires dedicades exclusivament a programes de Bach, interpretant cicles complets de suites per a llaüt, violí o violoncel. L’obra de J.S. Bach continua sent un pilar fonamental a la seva carrera musical.
Té una afinitat especial amb el llenguatge musical espanyol i hispanoamericà, part essencial del repertori de guitarra clàssica. En l’actualitat, els seus programes presenten una acurada i equilibrada varietat d’obres que inclouen de Bach a Britten, de Sor a Albéniz, de Tàrrega a Villa-Lobos i Brouwer.
El seu domini de la guitarra queda resumit en les crítiques següents:
“un veritable artista, un músic la dimensió del qual va més enllà del domini suprem de l’instrument…El seu virtuosisme i la seva fantasia volcànica van estar a punt de provocar el deliri”, CANÀRIES 7, Espanya
“…un mestre de la guitarra, brillant en els moments de virtuosisme així com en els més íntims…La sonoritat creada pel seu instrument és tan admirable com la seva paleta d’expressió i elegància.”, EL NORD, Mèxic
“… propietari en tot moment de l’instrument, DukiĆ va exhibir un virtuosisme espectacular una vegada i una altra, alhora que va mostrar una gran maduresa i una poderosa inspiració.”, IL GAZETTINO, Itàlia

Es va graduar a la Acadèmia de Música de Zagreb, Croàcia, amb Darko Petrinjak i va completar els seus estudis amb Hubert Käppel a la Hochschule für Musik de Colònia, Alemanya.
La seva activitat pedagògica és igualment impressionant i la seva tasca docent destaca pel seu entusiasme i dedicació. Ha ensenyat a l’Acadèmia de Música de Zagreb, Croàcia, i a l’Escola de Música d’Aachen, Holanda. Actualment és professor al Reial Conservatori de l’Haia, Holanda. Ha educat generacions de guitarristes clàssics i les seves classes són unes de les més prestigioses d’Europa. A més, imparteix regularment classes magistrals per tot el món i és convidat sovint a nombrosos festivals de guitarra. Zoran Dukić és també un intèrpret de música de cambra molt actiu i un dels membres fundadors del Trio de Colònia. Ha gravat per a segells discogràfics a Alemanya, Espanya, Bèlgica, Holanda i Canadà.

Back To Top